Dobânda Anuală Efectivă (DAE)

Află totul despre DAE

 

Dobânda anuală efectivă (DAE) reprezintă costul total teoretic al unui credit, exprimat în procente, calculat numai în cazul în care condițiile inițiale stabilite la acordarea creditului rămân neschimbate pentru o perioadă de un an.

 

DAE nu reprezintă doar rata dobânzii!

DAE este alcătuită din rata dobânzii și alte costuri suplimentare (comision inițial, comision de administrare a contului, prima de asigurare etc.). În schimb, DAE nu cuprinde comisionul de rambursare anticipată, comisionul de penalizare în caz de întârziere sau costurile cu serviciile opționale.

 

DAE, un indicator de comparație

DAE ajută la compararea creditelor de același tip, de la diferite instituții bancare și nebancare și îți oferă posibilitatea de a alege cel mai avantajos credit. Atunci când dorești să compari mai multe oferte de împrumuturi, trebuie să iei în considerare perioada de rambursare a creditului (cu cât este mai mare, cu atât DAE este mai mică și invers), costul total al împrumutului și tipul dobânzii.

 

Trebuie avut în vedere faptul că DAE este un bun indicator de comparație în cazul creditelor pe termen lung, deoarece în calcularea acestuia se ia în considerare dobânda aferentă împrumutului pe 12 luni.

 

Pentru mai multe detalii sau pentru obținerea unui credit personalizat nevoilor tale, ne poți contacta la unul dintre sediile KROM INVEST:

 

 

Află totul despre DAE